Optimism Bias

Hoewel we als mens waarschijnlijk nooit bias vrij zullen worden, geloven wij als Bias Brothers er wel in dat het leren omgaan met biases kan helpen bij het verminderen van de invloed die ze op ons hebben. Zo komt onze optimism bias ons goed van pas. Want cognitieve biases beïnvloeden ons leven op veel verschillende manieren. Sommige negatief, en andere positief. Toch zijn we niet weerloos tegen de grilligheid van onze vooroordelen. Door meer te leren over onze eigen vooroordelen, en te reflecteren op de effecten die deze op ons hebben, kunnen we manieren vinden om die te beperken. En daar helpen wij als Bias Brothers graag bij! Daartoe hebben we een aantal middelen ontwikkeld om je op weg te helpen.

Lezing

De wereld van cognitieve biases is complex en vaak onbekend in organisaties. Om grip te geven op de werking van biases is het nodig kennis en ervaring op te doen. Dat is precies wat aan bod komt in onze lezing Cognitieve Biases. In een uur tijd nemen we je mee in de achtergrond achter cognitieve biases, laten we je een aantal cognitieve biases ervaren via leuke experimenten en bieden we je simpele handvatten om biases in je eigen leven te spotten. Want herkenning is het begin van ieder debias proces!

Workshops

Zin in een hands-on aanpak? Dan is een van onze workshops iets voor jou! In maximaal vier uur leren we je de ins en outs van cognitieve biases. We gaan aan de slag met oefeningen die je leren biases te herkennen en in de praktijk te de-biasen. En dat doen door jouw werkcontext als uitgangspunt te nemen. Want op iedere plek kom je weer andere biases tegen. Zo leveren we altijd maatwerk voor het beste resultaat. Als passende aanvulling op een workshop hebben we een serious game ontwikkeld. Daarin kunnen jij en je teamgenoten alles wat je geleerd hebt in de praktijk brengen. Weten jullie je biases de baas te worden? 

Serious Game

The Bias Brothers geloven dat plezier en humor belangrijke (zo niet de belangrijkste) pilaren zijn van een succesvol leren. Daarom hebben we in het kader van cognitieve biases onze eigen serious game ontwikkeld. Tijdens het spel gaan de deelnemers aan de slag als crisisteam van een fictieve overheid te midden van een opkomende viruspandemie. De opdracht: Uitvinden hoe het virus zich verspreid en de overheid zo goed mogelijk adviseren over te nemen maatregelen. Maar niets is zo simpel als het lijkt. Tijdens het spel komen er allerlei slinkse cognitieve biases langs die de deelnemers op het verkeerde spoor kunnen zetten. Ben jij in staat om de biases te doorzien en het land veilig te houden?